Battlefield 1 – Anmeldelse

battlefield-1Titel: Battlefield 1

Platforme: PlayStation 4
Antal Spillere: 1-64
Udvikler: EA DICE
Udgiver: Electronic Arts
Udgivelsesdato: 21/10-2016

The war is the world and the world is the war

 

Battlefield 1 er det seneste skud på stammen af krigsspil i den meget anmelderroste Battlefield serie.
Der er gennem tiderne blevet udgivet nu i alt 14 forskellige Battlefield spil og et utal af udvidelsespakker, men dette er første gang at vi bevæger os længere tilbage i historien end Anden Verdenskrig. Nærmere bestemt befinder vi os denne gang under Første Verdenskrig.

Selvom det seneste spil i serien, Battlefield Hardline ikke formåede at leve op til tidligere titlers fordums storhed, så er spørgsmålet om Battlefield 1 kan det?

Introduktion til spillet:

Inden man overhovedet får lov at komme ind i hovedmenuen i spillet, smides man direkte ind i den forfærdelige skyttegravskrig som Første Verdenskrig er så kendt og berygtet for. Dog først efter at være blevet mødt med ordene: ”You are not expected to survive.” på skærmen, og så går det ellers løs.

I denne prolog spiller man som forskellige soldater i forskellige krigssituationer. Hver gang man dør, skifter man til en ny soldat og kommer derfor igennem en række forskellige scenarier såsom tank krig, skyttegravskrig, gas angreb og andet, og man får prøvet forskellige våben. Ved sit dødsfald vises soldatens navn, fødselsår og dødsår. Selvom dette er fiktivt, så giver det alligevel en lille klump i halsen at se disse unge mænd dø i en alt for tidlig alder.

Denne direkte introduktion til spillet er faktisk en rigtig god opstart og er uden tvivl lavet så man kan blive fortrolig med de forskellige muligheder og scenarier der findes i spillet.

Historie:

Traditionelt set har singleplayer kampagnerne i Battlefield de seneste mange år ikke været noget at råbe hurra for, men det må jeg sige at der er blevet rådet bod på. Her er tale om ikke kun én, men flere medrivende historier kaldet ’War Stories’. Hvert kapitel heri følger en ny hovedkarakter, en ny historie og et nyt krigsscenarie rundt omkring på jordkloden. Dette er et fantastisk tiltag som gør at man ikke når at ”kede” sig i en ellers normal 7-8 timers lang kampagne.

Forward for King and Country

 

Der er i alt 5 ’War Stories’ som kan spilles i vilkårlig rækkefølge og efter behag og humør:

  • Through mud and blood – En britisk Mark V tank enhed er fanget dybt bag fjendtlige linjer op til slaget ved Cambrai.
  • Friends in high places – En amerikansk heltemodig gambler og svindler kæmper oppe i skyerne i luftkampe, med en usædvanlig historie.
  • Avanti Savoia! – Erindringerne fra en frivillig italiensk krigsveteran der kæmpede i de italienske alper fortælles videre til hans datter.
  • The Runner – Storm strandene ved Gallipoli og løb med livsvigtige beskeder tværs gennem fjendens linjer.
  • Nothing is written – Tilslut dig Lawrence of Arabia under hans ørkenkampagne mod det Osmanniske Imperium.

Nu vil jeg ikke dykke dybere ned i deltaljerne i de fem hovedhistorier, men vil dog alligevel gerne nævne min favorithistorie som er den første historie kaldet ’Through mud and blood’. Denne fokuserer på en britisk Mark V tank enhed i optakten til det berygtede slag ved Cambrai i år 1918. Denne historie er i min optik den mest medrivende historie og giver et indblik i mændenes strabadser undervejs, og deres nærmest familiære forhold til deres tank Black Bess.

Kampagnen sluttes af med en medrivende kortfilm som har fået navnet ’Remember Us’.

Det eneste negative jeg kan sætte på kampagnen, er ønsket om at de havde lavet endnu flere historier…

Under kampagnen er der forskellige ’Codex Entries’ som man kan vælge at gå efter, hvis man lyster. Disse er forskellige små missioner (objectives) under hver mission som blandt andet inkluderer at skulle ødelægge alle kanoner, snige sig igennem tågen uden at blive set, at skulle nedkæmpe x-antal fjender med håndvåben og mange flere. Disse Codex kan, når de er fuldført ses under ”Min soldat” menuen og inkluderer hver især en lille historie som bestemt er et kig værd.

Gameplay:

Ud over singleplayer kampagnen som er helt eminent, er der naturligvis også en online multiplayerdel.
Denne inkluderer blandt andet seriens flagskib som er spilletypen ’Conquest’ med deltagelse af op til 64 soldater på samme tid. Ud over ’Conquest’ kan man spille ’Domination’, ’Rush’, ’Team Deathmatch’ og ’War Pigeons’.

Ja, du læste rigtigt. Der er sågar en spilletype hvor det gælder om at finde en brevdue, holde længe nok på den til at kunne skrive en besked til jeres hovedkvarter, og herefter sende dem afsted mod ens eget artilleri med beskeden om at bombe løs mod fjendernes positioner. Denne nye spiltype er ret så morsom og ender op i en ”katten efter musen” jagt med en lille brevdue i midten.

I kategorien af nye spiltyper kan desuden nævnes ’Operations’. Dette er en nyfortolkning af ’ Conquest’ der kombinerer flere landkort i ét hæsblæsende krigsslag indrammet under historiske begivenheder.

Heste, tanks og gamle propelfly formår at få det hele til at føles nyt og friskt – til trods for at vi rent faktisk bevæger os tilbage i tiden.

Hvad våbnene i spillet angår, så er en del af dem selvfølgelig langsommere og med mindre skud per magasin end de foregående moderne våben fra de tidligere spil. Dette skal dog ikke ses som en ulempe, tvært imod kan det medvirke at man ikke nødvendigvis dør så hurtigt, og gøre levetiden på spillet længere for de spillere som ikke er krigsveteraner fra de foregående spil.

Lyd & Grafik:

EA’s famøse Frostbite engine er tilbage og endnu mere imponerende end nogensinde.
Singleplayer kampagnen står grafisk nærmest som hvis man selv var rejst 100 år tilbage i tiden, og var deltager i krigen. Grafisk står spillet knivskarpt og er et af de flotteste spil vi har set til dato.
Næsten alt kan destrueres i spillet på de til tider ret så store landkort, og dette kan ændre taktikken drastisk i spillet, da nye kampscenarier nu kan opstå af ruinerne af et ellers tidligere så robust hus. Ruinerne kan for eksempel bruges som afskærmning mod fjendens indkommende ild.

Der findes nærmest ikke nogen større tilfredsstillelse end at komme flyvende i en gammel propelflyver med solnedgangen forude og netop have sænket et stort zeppelin luftskib. At høre den realistiske lyd fra det gamle fly og se ilden brede sig ud over luftskibet og efterfølgende se det styrte mod jorden er virkelig en flot oplevelse.
Man føler nærmest varmen fra ilden brede sig ud i stuen, som hvis man sad foran et lejrbål.

Det virker lidt ambivalent at skrive, men krig har aldrig set så godt ud…

 

Lydmæssigt har EA og DICE også ramt plet. Optakten til missionerne byder på virkelig episk musik som blandt andet findes i storfilm. Lyden nærmest kravler ind under huden på spilleren, og medvirker ikke kun til at man virkelig lever sig ind i spillet, men skaber også en hvis form for sympati for de unge mænd der af forskellige årsager er draget i krig.

Lyden er intet mindre end eminent og den følelsesmæssige effekt der følger er helt igennem fantastisk og er af en sådan kaliber at ingen gamer burde snyde sig selv for denne oplevelse.

Som svar på spørgsmålet om hvorvidt Battlefield 1 kan leve op til tidligere titlers fordums storhed, skal lyde et højt og rungende: JA, og mere til. Her er tale om en oplevelse som sjældent før er set i et fps spil.

Det er uden tvivl det bedste Battlefield spil i mange år.

Konklusion:

Battlefield 1 har virkelig fanget krigsmiljøet fra Første Verdenskrig, og introduktionen er uden tvivl en af de bedste jeg har oplevet i mange år.

Hvad enten du kører tværs over markerne i en Mark V tank, rider på tværs af ørkenen med sandet flyvende omkring dig, bevæger dig langt over landjorden i fly, eller deltager i skyttegravskrigene, så er der virkelig blevet kælet om detaljerne i spillet.

Alle billeder er taget ingame i Battlefield 1.

Battlefield 1 Anmeldelse
  • Historie
  • Grafik
  • Lyd
  • Gameplay
4.7

Resume:

Normalt er der ikke det store at råbe hurra for hvad angår singleplayerdelen i Battlefield serien, men med Battlefield 1’s ’War Stories’ må jeg erkende at de har ramt plet som med et velplaceret kanonskud direkte ned i fjendens stillinger.
Onlinedelen er som onlinedelen altid er i Battlefield serien:
En velsmurt krigsmaskine der bare trumler der ud af uden for mange bump på vejen.

Plus War Stories er fantastisk
Plus Operations er en fin tilføjelse til onlinedelen
Plus Eminent lyd og grafik

Minus Den historiske nøjagtighed kommer og går

Minus For lidt War Stories – vi vil have mere

Sending
User Review
4.5 (6 votes)

Om Kim Freiler

Administrator
Bookmark permalink.

Smid endelig en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.